Přeskočit na obsah
Dobré rady
Zaručeně nejlepší recept na bramborové knedlíky: Vařené brambory oloupeme a zvážíme. Přidáme hrubou mouku v množství poloviny této váhy, ne více! Nyní už jen vejce a sůl a těsto propracovat, nic nepřidávat. Při použití tohoto receptu uvaříte dobré knedlíky ze všech brambor. Další recepty najdete například na stránkách TV prima.
- Jak šetřit vitaminy v bramborách? Vařit je ve slupce! Oloupané brambory nekrájet na malé kousky, používat pokličku na hrnce a neprodlužovat nezbytnou dobu vaření. Přidáme-li do vody několik kapek octa nebo citronové šťávy, brambory si udrží více vitaminu C a zlepší se i chuť starých brambor.
- Chuť brambor lze při vaření vylepšit přidáním kmínu, ale také petržele, nebo celerové natě, celé cibule a také stroužku česneku
- Necháme-li staré brambory stát dvě hodiny ve studené vodě a až potom je oloupeme, získají svěžest nových brambor.
- Voda bramborám nesvědčí. Pokud je nechcete hned vařit, neperte je. Zbavili byste tím slupku ochranné vrstvy a brambora by byla náchylná k šíření plísní.
- Snadné loupání. Vařené brambory snadno oloupete, pokud je přelijete studenou vodou. Jestliže je slupka brambor příliš tenká a nejde loupat, očistěte brambory drátěnkou.
- Proti rozvaření. Máte brambory, které se při vaření rozpadají a jsou nestejnoměrně vařené? Před dovařením je odstavte z plotny a nechte v horké vodě dojít.
- Moučnaté. Chcete-li z moučnatých brambor dostat vláčnou kaši, přidejte místo másla trochu olivového oleje.